Hogyan finanszírozzák az USA evezőseit

2012. június 04. 22:36

Noha a legtöbben azt gondolnák, hogy az USA költi a legtöbbet sportolói olimpiai szereplésére ez a számok tükrében nem igaz, különösen nem az evezésben.

2012. június 04. 22:36
Orbán Gergely

Május 29.-én a Fortune magazin internetes kiadásában jelent meg Caitlin Keating írása az Egyesült Államok evezős szövetségének (US Rowing) finanszírozásáról. A szerző kiemeli, hogy az Egyesült Államok, azon kevés kormányok közé tartozik a világon, amelyik nem ad pénzt olimpikonjainak. Minden sportági szövetség máshogy finanszírozza magát, de az USA Olimpiai Bizottságának szerepvállalása mindösszesen 30-35 százalékot tesz ki a szervezetek költségvetésében, amely szervezet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) kap felhasználható pénzeket. A US Rowing 2012-ben összesen 1,2 millió dollárt kap az USA NOB-jától, emellett magánszemélyektől kapott támogatásokból (10-100.000 dollár) összesen 1 millió, míg a harmadik költségvetési szelet jótékonysági események bevételeiből jön, például 5km futás, golf rendezvények - ezek az arányok sportáganként eltérnek, néhol a vállalati támogatás magasabb szemben a magántámogatásokkal.

A sportági támogatások rendszere az idők során változott és így értek el a sportágra szabott modellekhez. A lényeg, hogy a NOB a legtöbbet segítse az adott sportág stratégiai céljainak elérését (edzőtáborok, edzés és edzők támogatása, megfelelő versenyeken való részvétel, stb.), de mindig az éremnyerési esélyéjek és a korábbi eredmények döntöttek és az is, hogy melyik sport mennyi pénzt tud gyűjteni magánforrásokból, mekkora hátországa van (jégkorong szemben az evezéssel).

Az USA evezős csapatában is probléma a sportolók egyéni támogatása, ami a versenyzők életstílusán is meglátszik. A női válogatott evezősei havi 400 dolláros ösztöndíjat kapnak, 800-at, ha érmet nyertek az előző olimpián, vendéglátó családoknál laknak és nem ritka, hogy rendes munkahelyük van. Ezzel szemben az angol evezős csapat, az ország leginkább támogatott válogatottja és szövetsége 44 millió dollárnak megfelelő támogatást kap. Az USA modellben a megélhetési költségek mellett előre meg van határozva, hogy milyen versenyeken való részvételt tudnak finanszírozni a versenyzőknek, az olimpiát leszámítva, nem minden versenyt fizetnek az adott sportolónak az adott év során.

A US Rowing költségvetése az elmúlt 7 évben
A US Rowing költségvetése az elmúlt 7 évben

Az Egyesült Királyságban a támogatás nem csak a kormánytól jön, de a lottó is erősen kiveszi a részét a költségek fedezésében. Így sportolók kizárólag az evezésre tudnak fókuszálni. A londoni olimpia négy éves felkészülési ciklusára összesen mintegy 426 millió dollárt költöttek az Egyesült Királyságban, ami kétszer annyi, mint amennyit az USA Olimpiai Bizottságának költségvetése.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik