Sulyok Tamás: Személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt áldozatai előtt

2024. április 16. 13:19

A köztársasági elnök szerint nehéz a múlt felidézése a holokauszt 80. évfordulóján, mert elevenen szembesít ma is a régi bűnökkel.

2024. április 16. 13:19
null

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mondott az Országházban a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján, a holokauszt 80. évfordulóján.

A köztársasági elnök szerint nehéz a múlt felidézése e napon, mert elevenen szembesít ma is a régi bűnökkel. „Nehéz, mert – ahogyan Pilinszky János írja – »ami egyszer megtörtént, örökre elkövetkezett«” – idézte a költő szavait Sulyok, aki szerint egy nemzet önbecsüléséhez tartozik, hogyan tekint a múltjára. Mint mondta: nem tagadhatja le „önfia vágta sebeit”,

de nem tagadhatja meg önmagától a mindenkori erkölcsi tisztulás lehetőségét sem.

Hiszem, hogy az ember alapvetően jóra született. Hiszem, hogy az emberiség feladata az ellenségeskedés, a háború helyett a béke, a békés egymás mellett élés. Hiszem, hogy a szitokszavak, egymás Janus-arcú méricskélése helyett jóra, elfogadásra, bizalomra születtünk” – fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: szerinte azért kell ennek ellenére mégis újra és újra tragédiákkal és eszetlen egymás ellen fordulással szembesülnünk, mert „az egymás iránti tisztelet és mások igazságának elfogadása nélkül folyamatosan kísért minket utunkon a jóra való restség sötét árnya

Soha többé!

Sulyok Tamás hangsúlyozta: ma, a holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján, a holokauszt 80. évfordulóján arra a több százezer zsidó honfitársunkra emlékezünk, akiket kiszakítottak közülünk. „Értük, magunk és a jövő nemzedékek miatt kell megfogadnunk: Soha többé! 

Soha többé nem engedjük az embertelenség eszméit hazánkban még csak kicsírázni sem

– szögezte le.

Az emlékezéssel – miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt – a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk. Azt a közösségi felelősséget, amelynek alapján vállaljuk a nemzethez való tartozást – múltunk minden, rossz és jó eseményével együtt –, és amelynek alapján reményteli holnapjaink elé nézhetünk” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás úgy fogalmazott: az ember mint olyan, szent. Ez a szentség pedig azt jelenti, hogy semmilyen, se vallási, se származási, se világnézeti meggyőződése miatt 

nem ítélkezhet egyik ember a másik ember élete felett, egyik közösség a másik közösség élete fölött.

A sérthetetlen emberi méltóságba vetett meggyőződéssel, és nemcsak meggyőződéssel, hanem az ehhez társuló elhatározással tekintünk az emléknapon egyszerre a múltra és a jövendőre. Közös, egymás iránt mindannyiunk számára kikerülhetetlen felelősséggel. Csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált egykori honfitársainkra, embertársainkra, ha újra és újra szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló kötelességgel” – húzta alá.

Sulyok Tamás reagált a családjáról szóló hírekre is

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy tizenkét évvel a holokauszt után született s a családjában azt hallotta, hogy „mi soha senkinek nem ártottunk, nincsenek ellenségeink”. Mint mondta:

megrendítette, amiket az elmúlt hetekben a nyilvánosságban az édesapja múltjáról elé tártak.

Apám lassan negyven éve halott. Oly’ korban nőttem fel, és ő oly’ korban távozott, amikor a tettesek és áldozatok egyaránt hallgatásba burkolóztak. Legyen szó holokausztról, a szovjet katonák által meggyalázott lányokról, asszonyokról,vagy az ’56-os sortüzekről. Én magam éppen akkor értem abba az életszakaszba, amikor már érett fejjel faggathattam volna apámat, amikor ő már nem élt, mint ahogyan nem érte meg a rendszerváltást sem. Nem tudtam faggatni, így maradtak az ő elejtett szavai és hallgatásai. S ma sem tudom már kérdezni” – fogalmazott.

Majd így zárta sorait: 

A múltat, saját személyes múltamat is vállalva hajtok most fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt.”

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­g­­ö­­s­­ ­­l­­­á­­­n­­y­­­o­­­k­ ­­v­­­á­r­­n­­a­­k­ ­­­r­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
kokrowatz-0
2024. április 16. 19:00
nem lehetne azt, hogy legalább ne mutogassák?
billysparks
2024. április 16. 16:37
Egy fokkal sem jobb Nováknál. Szégyen.
Tommaso
2024. április 16. 16:10
A magukat amnéziásnak mutató, sikeresen agymosott Orbán hivők semmire nem emlékeznek. Muszáj felfrissitenem a memóriájukat ----------------------------------------------------------------------------------------------- 2006 tavaszán a hatalommániás Orbán elveszette a választásokat és a hatalmat. 2006 őszén ezért erőszakkal akart hatalomra jutni. ULTIMÁTUMOT ADOTT a megválasztott magyar kormánynak a távozásra. Majd felhergelte JOBBOLDALI CSŐCSELÉKÉT, amik a városban törtek-zúztak- gyújtogattak-fosztogattak és fegyverekkel támadtak a rendfenntartókra. Akik végül leverték a jobboldali puccskisérletet. Sajnos a főkolompos Orbán, akárcsak Trump a maga capitoliumi puccsát - büntetlenül megúszta. A kijelentéseimet több ORBÁN-troll is megpróbálta cáfolni, de pofára estek, mert érvek és tényismeret nélkül pusztán mocskolódtak. Ami sehol a Galaxisban NEM ELFOGADOTT VITAMÓDSZER.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!