Hazatértek a Szapáry-hagyaték kincsei

2017. december 12. 13:43

A Magyar Nemzeti Múzeum birtokába kerül a Szapáry-hagyaték egy része – közölte Varga Benedek főigazgató kedden.

2017. december 12. 13:43

Felbecsülhetetlen eszmei értékű gyűjtemény kerül a Magyar Nemzeti Múzeum birtokába a Szapáry család hagyatékából. A kincsek az Amerikai Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry adományaként érkeztek Magyarországra. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szimbolikus aktusnak nevezte az adományozást a műkincsek keddi, budapesti sajtóbemutatóján. Varga Benedek emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Múzeum nem királyi gyűjteményből jött létre, hanem Széchényi Ferenc gróf és sok követője adományaiból.

A neves alapító sarjai, Gladys és Paul Szápáry is ezt a hagyományt követték, amikor magyar vonatkozású hagyatékukat ajándékozták a múzeumnak. „Üdvözlendő, hogy ilyen messziről is hazatért ez a dokumentumokból és műtárgyakból álló hagyaték” – jegyezte meg. A főigazgató hozzátette: az anyag olyan történetet fog át, amely a XVII. század derekán, a törökellenes küzdelmek idején indul, eljut az 1956-os melbourne-i nyári olimpiáig, végül az amerikai magyar emigráció világáig. Varga Benedek kiemelte a Szapáry-ház tagjainak második világháború idején játszott szerepét is, hiszen a Szapáryak részt vettek mind a lengyel menekültek, mind a zsidók üldözöttek mentésében. A főigazgató elmondta azt is, hogy az anyag feldolgozása és restaurálása folyamatban van, a nagyközönség bemutatására ezt követően kerülhet sor.
    
Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, volt washingtoni magyar nagykövet emlékeztetett arra, hogy a család muraszombati ága a Szápáry; a pusztatasksonyi ág – amelyhez ő maga is tartozik – a Szapáry névalakot használja. Szapáry György felidézte, hogy a muraszombati ág hagyatékát a második világháború előtti és utáni években menekítették ki Magyarországról, ellenben a pusztataskonyi ág hazánkban maradt hagyatéka szétszórodott a kommunizmus évtizedei alatt. Császtvay Tünde, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Irodalomtudományi Intézetének osztályvezetője elmondta: 2015 márciusában keresték meg a Magyar Nemzeti Múzeumot azzal, hogy az Egyesült Államokból egy nagyobb szabású hagyaték térne haza két Szápáry-leszármazott jóvoltából. A Szapáry György közreműködésével hazatért gyűjtemény hozzájárul a múzeum család-, művészet-, mentalitás- és társadalomtörténeti kutatásaihoz. T. Orgona Angelika, a Magyar Nemzeti Múzeum vezető történész-muzeológusának beszámolója szerint Gladys és Paul Szápáry egyenes ági leszármazottai a Magyar Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferencnek, de anyai ágról szépapjuk Cornelius Vanderbilt amerikai vasút- és iparmágnás is.

A múzeumnak ajándékozott gyűjtemény XVIII-XIX. századi festményeket, XIX-XX. századi fényképalbumokat, ugyancsak XVIII-XIX. századi okleveleket, köztük egy 1873-as Ferenc József-oklevelet, valamint több ládányi XX. századi iratanyagot és egy jelvénygyűjteményt foglal magába. A nyolc festmény zömmel a család muraszombati ágának férfitagjait, többek között a XVII. században bárói címet szerzett Szapáry Pétert ábrázolja, a XIX. és XX. századi fotóalbumok pedig a magyar arisztokrácia tagjainak portréit, a korabeli főnemesség életmódját örökítik meg. „Szép történészi feladat lesz az iratanyag feldolgozása is” – jegyezte meg T. Orgona Angelika, a dokumentumok közül kiemelve az emigrációs magyar szervezetek és a magyar diaszpóra egyik jelentős egyesülete, a Magyar Nemzeti Sportszövetség iratait.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2017. december 12. 14:02
Köszönet az adományozónak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!