Senki sem licitált Faludy György Kossuth-díjára

2015. november 06. 13:39

Nem volt nagy tolongás Faludy György személyes holmijaiért, kitüntetéseiért és kézirataiért azon az árverésen, melyen a költő hagyatékának egy részét kínálta megvételre özvegye, aki a bevételből az örökség többi részét kívánja egyben tartani és látogathatóvá tenni. 113 tételből mindössze 30-ra emelték tárcsájukat az aukció résztvevői. Tudósításunk.

2015. november 06. 13:39
Lándori Tamás

Komolyabb licitháború és egyéb izgalmak híján zajlott csütörtök este Faludy György hagytékának árverezése. Az eseményen olyan személyes holmik is a Pintér Galéria kalapácsa alá kerültek, mint a költő nadrágszíja, bögréje, kordbársony inge, vagy nyakkendője, de az özvegy legalább másfél millió forintért még Faludy Kossuth-díjától is megvált volna.


Faludy György Kossuth-díja, melyet Göncz Árpádtól kapott

Ennyiért azonban nem kellett senkinek, ahogyan a poéta többi magas rangú állami kitüntetése sem talált gazdára több százezer forintos kikiáltási árról. A meghirdetett 113 tételből mindössze harmincra licitáltak a helyszínen. Az aukciósház közlése szerint az árverés megkezdése előtt több tételre érkezett vételi ajánlat, így a többi aukcióra bocsátott tárgy nagy része is gazdát cserélt, bár a mellettem ülő, árverésekben jártas asszony azt mondta, ez nem biztos, hogy igaz. Szerinte az ilyen titokzatos, az árverésen meg nem jelenő vevő gyakran nem több, mint egy trükk arra, hogy az érdeklődést növeljék.


Faludy György kiadatlan erotikus kötetei. Kötetenként 300 ezer forintért keltek el – meg nem jelent megbízó vételi ajánlata révén.

Mindenestre ha lehet hinni a rejtélyes vevő, avagy vevők létezésének, megszerezték Faludy György több versének kéziratát, kiadatlan erotikus verseit, jegyzetfüzetét, leveleit és a már említett ruhadarabokat is – összesen több mint hetven tárgyat mintegy 8 millió forintos áron, mely az aukciósház 25%-os jutalékával együtt közel 10 millió forint lehet. Ennek ellenére összesen nagyjából 5 millió forint értékben maradtak az özvegynél díjak, kitüntetések – ezek, a katalógus legdrágább tételei az ismeretlen vásárlónak sem kellettek.


Faludy György kedvenc és nem kedvenc sakkészlete. Előbbi 40 ezres kikiáltási árról 70 ezerért ment el, utóbbi ára 20 ezerről 30 ezerig kúszott fel.

Az árverésen licitálók is inkább az olcsóbb tárgyakra hajtottak, 100 forint fölött nem érkezett licit. Kisebb csaták a résztvevők között olyan tárgyakért zajlottak, mint a művész kedvenc sakkészlete, amely a 40 ezres kikiáltási árról 70 ezer forintos vételárig jutott, vagy egy Kass János által készített kerámia fej, melynek ára ugyanezt az utat járta be. A legnagyobb küzdelem talán Faludy kanadai bevándorlási azonosító kártyájáért folyt, 10 ezer forintért kiáltották ki, és 42 ezerért ütötték le. Egy mögöttem ülő férfi a költő 10 ezerért kikiáltott esernyőjét szerette volna megszerezni a lányának, de végül 20 ezer forint magasságában kiszállt a licitből, így más szerezte azt meg.


Faludy György plüss rókájának kikiáltási ára 5000 forint volt, 6000-ért vitték.


Kass János Kossuth-díjas szobrászművész alkotása

Annak ellenére, hogy a legértékesebb, félmilliónál drágább tárgyak nem keltek el, illetve a többi közül is csak 30 esetében licitálták felül a kikáltási árat, Faludy Fanny sikeresnek értékelte az aukciót. A hagyaték egy részét azért bocsátotta most árverésre, mert a többi részét ennek bevételéből szeretné fenntartani és egy emlékszobában látogathatóvá tenni. A galéria tulajdonosa, Pintér Péter a 7/24-nek tett nyilatkozatából kiderül, nagyobb növekedésre számított az árverés előtt.


A költő özvegye, Faludy Fanny elégedett volt.

Az árverés előtt Gerendás Péter adott elő néhány megzenésített Faludy-verset az enerváltnak tűnő közönségnek, akiknek hangulatát az dobta fel egy pillanatra, mikor a licitek közben az aukció vezetője nászajándék helyett véletlenül azt mondta az egyik tárgyról, hogy azt a költő és felesége „nászéjszakára” kapta. Az árverés után kisebb fogadást tartottak, ahol Faludy által kedvelt falatkákat kínáltak a vendégeknek. Az ezen való részvételt 5000 forint „támogatáshoz” kötötték.


Faludy személyes tárgyai árverés előtt

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ykzsmed
2015. november 08. 19:45
Én szívesen licitáltam volna Fannykának bugyijára, melyet Faludy foggal tépett le róla, de sajnos nem volt az elárverezett hagyatékban.
aydayan
2015. november 07. 10:21
Nos, a felkínált kitüntetés anyag gyűjtői szemmel nagyon is piacképes, jó cucc volt, különös tekintettel az adományozott személyére, a gond az volt, hogy pocsékul volt megreklámozva, pocsékul volt összeállítva (hibás leírások, hiányos információk, rossz és összekevert képanyag) és végül, olyan elbaszott áron voltak elindítva, hogy az egy rémálom. A realitás az lett volna, ha a Kossuth díj jelvénye és az igazolvány együtt elindul 200,000 forintról, és jó eséllyel megállt volna 300-400.000 körül, mert nem ér többet, még Faludyval együtt sem. Ehhez képest, induló ár, másfél millió? ROTFL A Zászlórend oklevelét 60-ról kellett volna indítani, és talán 80-90 körül állt volna meg. Kár, hogy maga a Zászlórend elveszett. A Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal és a Nagykereszt mind nagyon értékes anyag, de itt össze volt minden keveredve, nem volt pontos leírás hogy mihez mi van meg, pocsékok voltak a fényképek. A KK csillaggal, papírral reálisan olyan 250,000 induló árat bírt volna el, a Nagykereszt kompletten papírral mondjuk 300-350,000, és valószínűleg olyan 50-100,000 forinttal többért álltak volna meg, de ez is csak Faludy miatt, pucéran ezek sokkal könnyebben elérhetők. Valószínűleg sokat akart a szarka, csak nem bírta a farka tipikus esete forog fenn.... kár érte.
Vlagyimir Iljics
2015. november 06. 21:09
Most mi lesz? Szegény Fanny asszonynak el kell menni dolgozni? Atyaúristen... most mi lesz?
balbako_
2015. november 06. 17:34
A pénzéhes szuka most forintosítja a "szerelmét".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!