A gyurcsányozás a rezsifórumok egyik célja

2014. január 21. 07:35

Kocsis Máté maga jelentette ki Karcagon, hogy a rezsifórumok egyik célja, hogy a választók számára is kiderüljön: a baloldal hónapok óta Gyurcsány Ferenc kottájából játszik. A fideszes politikus szerint az új választási rendszer miatt még nem látni, mekkora a baloldali veszély, ezért szükség van az összefogásra, mert Gyurcsányék nem érdemelnek több esélyt.

2014. január 21. 07:35

A rezsifórumok egyik célja, hogy a választók számára is kiderüljön: a baloldal hónapok óta Gyurcsány Ferenc kottájából játszik – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Karcagon. Kocsis Máté a Déryné Kulturális Központban telt ház, mintegy ötszáz érdeklődő előtt tartott rezsifórumon hangsúlyozta: a választóknak világosan kell látniuk, hogy a volt miniszterelnök ma is ugyanaz, aki „lovasrohamot vezényelt a magyar emberek ellen”, eladósította az országot, és akinek talán a legnagyobb hibája, hogy semmit sem tanult a kudarcaiból.

A baloldal programja – folytatta – lényegében ugyanaz, amelyre a szavazók 2010-ben nemet mondtak. Magyarországnak tehát tavasszal „a jól ismert, kudarcos és a hazánkat talpra állító, rezsicsökkentő politika között kell majd választania”. Az új választási rendszer miatt egyelőre nem lehet felmérni a „baloldali veszélyt”, ezért szükség van az összefogásra, mert „Gyurcsányék nem érdemelnek több esélyt” – tette hozzá. Kocsis Máté aláhúzta: a jelenlévők is tagjai annak a két és fél millió tagot számláló Magyar Csapatnak, amely kiállt a kormány rezsiharca mellett. 

Kifejtette: a lakossági energiaárak mérséklésével a magyar családok eddig 240 milliárd forintot takarítottak meg, ez egy átlagos háztartásnak havi 10-15 ezer forintot jelent. Ezzel szemben 2002 és 2010 között a közműszolgáltatóknál 1040 milliárd forint profit keletkezett, miközben a szocialista kormányok „történelmi bűne”, hogy az energiaszolgáltatók garantált nyereséggel kerültek külföldi kézbe – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hozzátette, hogy a mostani kormány az eddigieken túl további ilyen cégek visszavásárlását tervezi.

Emlékeztetett: négy éve Magyarország a csőd szélén állt, a GDP 83 százaléka volt az államadósság, és uniós túlzottdeficit-eljárás folyt az ország ellen. Utóbbi megszüntetésével az EU is elismerte az Orbán-kabinet gazdaságpolitikájának eredményeit – fogalmazott. Azt mondta, a Gyurcsány-korszakban megduplázódott munkanélküliség aránya mára 10 százalék alá csökkent, és 22 éve nem dolgozott annyi nő, mint napjainkban. A Fidesz-KDNP-kormány eddig 235 ezer új munkahelyet teremtett, és a baloldali irányítás idején 7,5 százalékkal visszaeső gazdaság növekvő pályára állt, jelenleg 1,7 százalékos a bővülés. A rekordalacsony, 0,4 százalékos infláció miatt pedig a bérek és a nyugdíjak is többet érnek, mint korábban – állította.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy az eddig megvalósult rezsicsökkentés a szolgáltatók működését nem veszélyezteti, csupán profitjukat szűkíti. A harmadik ilyen lépés ugyancsak alapos számításokra épül, így fenntartható lesz – ígérte. 

A fórumon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje örömmel állapította meg, hogy várakozáson felüli az érdeklődés, és úgy fogalmazott: a baloldalon újraszerveződés várható, ám a „Gyurcsány-koalíció” egyelőre csak a kormánypártok karcagi szimpatizánsait mozgósította. A tárcavezető közölte: a baloldali pártszövetség „megunt és leváltott” embereket ajánl 2014-ben, nem akarnak alulmaradni, és a győzelem megszerzése érdekében számukra semmi sem lesz drága. Ezzel szemben az Orbán-kormánynak van veszítenivalója, hiszen négyévnyi munkája van az eddig elért eredményekben.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2014. január 21. 12:51
Hát ha a ballibant oldalnak csak annyira telik, hogy Gyurcsányt állítsa frontvonalba, akkor elég nagy idiotizmus lenne ezt nem észrevenni és rámutatni. A 2010-ben történelmileg páratlan mértékű bukást bezsebelő ballibantak 2014-ben ugyanazzal a társasággal indulnak a választásokon, ez már önmagában hitelteleníti az összes kritikájukat és ígérgetésüket.....
celkereszt
2014. január 21. 11:28
Az utóbbi 4 év fényében Gyurcsány is egy szimpatikus, demokratikus politikusnak tűnik.
Shom_Ford_All
2014. január 21. 09:42
Sajnálom, hogy érdemi viták nem lesznek pártprogramokról, hanem a személyeskedésig fajuló otrombaság lesz a döntő, Politikai Való Világ 2014.
6qwasyx
2014. január 21. 09:42
A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének népesség-előreszámításai szerint a következő tíz évben, 2014 és 2024 között mintegy 412 ezerrel csökken majd Magyarország teljes népessége, ám ennél jóval, csaknem 40 százalékkal (mintegy 579 ezer fő) lesz nagyobb mértékű a fogyás az aktív életkorúak, a 20-64 évesek körében. Ezzel párhuzamosan, 2020-ig az újszülöttek várható élettartama a fiúk esetében a 2009-ben számított 69 évről 71-74 évre, a leányoknál pedig 78 évről 79-82 évre emelkedik. A következő években tehát a nyugdíjasok aktív korúakhoz viszonyított aránya jelentősen megemelkedik, ráadásul az eltartottak hosszabb élettartamuknak köszönhetően tovább részesülnek majd társadalombiztosítási ellátásban. A trend persze nem új keletű: míg például 1980-ban Magyarországon 4 aktív keresőre még csak 2 nyugdíjas jutott, addig 2013-ban 4 aktív kereső már 3 nyugdíjast tartott el. A nem is olyan távoli jövőben, 2050-re 4 aktív keresőnek nagy valószínűséggel már 6 nyugdíjasról kell majd gondoskodnia. Infinety network "E fenti demográfiai adatokból is jól látható, hogy állami finanszírozás nélkül már a tíz év múlva nyugdíjba vonulóknak is várhatóan lényegesen alacsonyabb összegű állami nyugdíj jut majd, mint a manapság öregségi nyugdíjban részesülőknek, a 20-30 év múlva nyugdíjba vonulóknak pedig még kevesebb állami nyugdíjból kell majd gazdálkodniuk. Az állami nyugdíj összegének fokozatos csökkenésével párhuzamosan tehát az időskorúaknak jelentős életszínvonalbeli kompromisszumokat kell majd kötniük, hacsak várható nyugdíjukat nem egészítik ki életük aktív időszakában felhalmozott saját megtakarításaikkal" - közölte Bunghardt Csaba, az AXA Biztosító vezérigazgató-helyettese. Érzik ezt a biztosító tavaly decemberben elvégzett, nem és életkor szerint reprezentatív online kérdőíves felmérésében megkérdezettek is: az 510 válaszadó 87,6 százaléka fontosnak tartja azt, hogy az állami nyugdíjon kívül más nyugdíj célú megtakarítással is rendelkezzen. Bár a cég felmérésében résztvevő 35-55 éves korú válaszadók 55 százaléka jelenleg nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, 81 százalékuk gondolja úgy, hogy 40 éves kor alatt érdemes elkezdeni a nyugdíj előtakarékoskodást (52 százalékuk szerint már 20-29 éves korban érdemes elkezdeni ezt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!