A mobilgát ellen és mellett is tüntettek a Rómain

2013. március 02. 18:28

A Római-part Duna-közeli fáinak megmaradásáért és védmű megépítése mellett is demonstráltak civil szervezetek szombaton Budapesten.

2013. március 02. 18:28

A VaLyo, vagyis a Város és a Folyó csoport, valamint a Védegylet a Római-part jellegének megváltozásától tart, álláspontjuk szerint a tervezett védmű megépítése környezetromboló lenne. A megmozduláson a Párbeszéd Magyarországért több parlamenti és budapesti képviselője is jelen volt. A VaLyo tagja, Tömör Miklós a demonstráción – amelyen néhány százan vettek részt – azt mondta az MTI-nek: a mobilgát a főváros által elfogadott változatban rossz helyen van. Szavai szerint helyette a Nánási út nyomvonalat támogatják, illetve azt, hogy ne közvetlenül a parton húzódjon, hanem a telektulajdonosoktól vegyenek el területeket, és a kerítések vonalában épüljön meg a védmű. Elmondása szerint ellenkező esetben a fák nagy részét ki kellene vágni a parton. „Nem szeretnénk, hogy megváltozzon a part, olyannak szeretjük, amilyen most” – jelentette ki Tömör Miklós.

A csoportosulástól néhány száz méterre csendes demonstrációt tartott védőfelszerelésbe öltözve mintegy 40-50 helyi civil is, ők transzparensekkel adtak hangot véleményüknek. Búzás Győző, a Római-partért Egyesület tagja az MTI-nek azt mondta: szeretnék bemutatni, hogy egy-egy árvíz után milyen vegyszerekkel fertőtlenítenek a parton, és annak milyen következményei vannak. „Hol van itt az az amazonasi érintetlen természet, amelyet óvni kell a védműtől, amikor ezt az őstermészetet az elmúlt 10 évben háromszor klórozták rommá?” – vetette fel. Kijelentette: támogatják a főváros terveit és a parti védművet tartják szükségesnek. Búzás Győző szerint a folyamatos árvizek pusztítják, mossák a partot, ha nincs partépítés, fejlesztés, akkor megszűnik a Római, ami senkinek nem lehet érdeke. Szólt arról is, hogy a parton körülbelül 20 fát kell majd kivágni az építés miatt, míg a másik nyomvonalon mintegy kétezret kellett volna.

Tarlós István főpolgármester előző nap közleményt adott ki a demonstrációk hírére. Ebben azt írta: az árvízvédelmi ügy érzelmi kérdéssé fajul, nem olyan problémáról van szó, amelyet két szomszédos utcában egymással szemben felsorakozó két kisebb embercsoport indulati alapon eldönthetne, illetve megoldhatna. A városvezető a politikát valószínűsítette az események mögött, s úgy fogalmazott: „végül is valakik 20 évig ígérték a védművet, de nem építették meg, most pedig úgy néz ki, hogy elkészül”.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tributum
2013. március 03. 12:59
- És vajon a csillaghegyiek meg fogják téríteni a Nánási úti gát árát nekem, aki óvatosságból a Svábhegyre költöztem? Elvégre látták jól, amikor odaköltöztek, hogy milyen sz@r a mostani. Ez nem ingatlanspekuláció? -Különben is, mennyi ősi fafaj telepedhetne meg a csillaghegyi paloták helyén, hogy a durbincsok ívásáról ne is beszéljünk. -Meg van hülyítve a nép - arra hajlamos része - ezzel a "védjük meg a rómait" című zöld dumával. A Nábnási úti gáttal éppen a Rómait vetik oda ebek harmincadjára, ezt olyan nehéz felfogni? Lásd még: http://hetivalasz.hu/jegyzet/amit-barmikor-elvihet-a-viz-abba-komoly-osszeget-senki-sem-fog-beruhazni-61007/
Zokni
2013. március 03. 08:25
"...az árvízvédelmi ügy érzelmi kérdéssé fajul..." - mondja a fő felelős. Persze, mert ő csak tudja, hogy tisztán anyagi kérdésként kell kezelni, ahogy szokta... "...végül is valakik 20 évig ígérték a védművet..." - idézi saját magát, csak azt elfelejti, hogy akkor más pénzére apellált. Most meg beülve a pénzeszsákba, csak azért is teljesíti, amit ki tudja, miért tett az általa egykor engedélyezett építkezések idején... De persze ez a pénz sem az övé...
janka
2013. március 03. 00:51
fakutya: http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2011/09/06/orban-wikileaksen-ne-arra-figyeljenek-amit-mondok-hanem-arra-amit-teszek itt egy link a főnőködről - a tarlós linkjét (valamiért? biztos megvan a jó oka) most nem lelem,és kár is erre az időt áldozni:kerületi lakos voltam, a saját szememmel láttam tarlós vitézt télen nyáron.
janka
2013. március 03. 00:26
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ,ez a kifinomult stílus - ez a jellemző a konzervatív jobboldali "urakra". Felelősséget nem vállalni semmiért csak trágárkodva hőbörögni. Nem azt írtam le, ki ígért védművet - hanem azt, hogy tarlós adatta ki az árvízveszélyes szakaszra az építési engedélyeket, ergo: hibát követett el, aminek milliárdos kárát látjuk. A mostani kormányra meg a miniszterelnök szavai érvényesek: "Ne azt figyeljék, mit mondok, hanem azt, amit csinálok!" Hazudnak éjjel, nappal - még ha kérdeznek, akkor is!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!